24 Mart 2016 Perşembe

Güneş Panelleri (Fotovoltaik ) İle İlgili Piyasada Dolaşan 10 Efsane

Güneş Panelleri ile İlgili Efsaneler
1:-Almanya’daki güneş ışınımı enerji üretimi için yeterli değil.
Gerçek şu ki yaklaşık 7-8 metrekarelik bir güneş paneli bir alman vatandaşının enerji ihtiyacını karşılamada yeterli olmaktadır.  Tüm Almanya’nın yüzölçümünün % 2 ‘si güneş panelleri ile kaplanacak olsaydı tüm enerji ihtiyacımız karşılanmış olurdu.  Eğer çatıya konulacak panellerin yönlendirilmesi ve eğimlerini düzgün şekilde ayarlayabilirsek bu güneş enerjisi, her ne kadar aynı koşullarda İspanya’da daha fazla enerji üretebilmek mümkün olsa da, Almanya’nın enerjisini karşılamaya yetecektir. 

Almanya da Kurulu Güneş Panelleri 

2. Fotovoltaik verimli bir sistem değildir.
Yanlış. Güneşli günlerde Almanyada güneşten üretilen elektrik enerjisi tüm atom santrallerinin ürettiği enerjiden fazladır. 
3-Fotovoltaik modüllerin verimleri giderek azalır.
Evet bu doğru.  Bu azalma çok ama çok düşük ölçekli bir azalmadır. Frauenhofer Güneş Enerji Sistemleri ensititüsü’nün yaptığı araştırmaya göre yıllık verim düşümü ortalama sadece % 0,1 kadardır.
4- Fotovoltaik sistemler uzun vadede kazançlı değildir.
Burada diğer yatırımları göz önünde bulundurarak yapılan bir kıyaslama söz konusudur.  Fotovoltaik tesisler yirmi yıl boyunca devletin alım garantisi altında çok güvenli bir yatırıma dönüşürler ve % 3 ila 5 arasında gelir getirirler. Bunun ne kadar iyi veya kötü olduğu kişiye kalmıştır.
5. Güneş Panelleri 20 yıl sonra işe yaramaz hale gelirler.
 İnsanın böyle düşünmesi nasıl mümkün olabilir? Almanyada devlet tarafından alım anlaşmaları 20 yıl olduğu için olabilir mi acaba?  Her ne olursa olsun manasız bir düşüncedir. Yüklenme testleri göstermektedir ki güneş modülleri 30 40 yıl kadar bir süre çevreye dost bir şekilde elektrik üretebilirler.  Yaklaşık 10 yıl sonra fotovoltaik sistemler kendilerini amorti ederler. Eğer biz ortalama ömrü 35 yıl kabul  edersek geriye kalan 25 yıl bizim için bir kazanç sahası haline gelmektedir.
Almanya Güneş Enerjisinden En Çok Faydalanan Gelişmiş Ülkedir

6- Fotovoltaik sistemler çok pahalıdır.
Ortalama büyüklükte bir PV tesisi pek çok ev sahibi için makul bir ücret olan 10000 Euro kadardır.  Bu duruma  teknolojik ilerleme ve büyük rekabet koşullarıyla gelinmiştir.  Birkaç yıl önce bu meblağ şimdikinin yaklaşık üç katı kadardı. Belki böylesi bir pahalılık iddiası sistemlerin  temin maliyetini değil kamunun maliyetlerini kastetmektedir.
7. Fotovoltaik sistemlerden elde edilen elektrik yüzünden hane halklarının elektriği pahalanmaktadır.
Evet bu ne yazık ki doğrudur.  Elektrik dağıtım firmaları Yenilenebilir Enerji Yasasının ön gördüğü vergi kalemi ile  faturalarla  tüketicilere yansıtmaktadır.   Bunun pratikte işe yarayan bir yanı var. Ah vah etmeyi bırakıp kendinize bir fotovoltaik  tesisi kurun ve bu maliyeti  cebinden ödeyen değil alan kazanan taraf olun.  Bu şekilde paranız kazana girmez aksine siz o kazandan faydalanan olursunuz. Sanki sağ cebinizden alıyor sol cebinize koyuyor gibi olursunuz.
 8- Fotovoltaik fahiş şekilde sübvanse ediliyor.
Devletin fotovoltaik sistemleri yaptığı katkı aslında yenilenebilir enerji yasasından gücünü alan vergi kalemi ile işliyor.  Bu kalem aslında bir sübvansiyon değil bir vergidir.  Pek çok kişi böyle bir yorumu boş konuşma olarak bile adlandırabilir.İşin doğrusu böyle bir vergi olmadan zaten fotovoltaik sistemler bugünkü gibi sürdürülebilir bir politika haline gelemezdi.  Ekolojik –Sosyal Piyasa Forumu’nun bir araştırmasının sonucunu burada dikkate değer bir çalışma olarak veriyoruz:
Konvansiyonel enerji taşıyıcıları olan çekirdek enerjisi, kömür, linyit  onlarca yıldır  devlet teşvikinden vergi kolaylıkları, finansal yardımlar ve daha bir çok uygun faktörlerle  önemli çapta faydalanmaktadırlar. Eğer bu sübvansiyonları bugünkü faturamıza  ( 10,2 CENT/KWH ) (2012) yansıtacak olsaydık yenilenebilir enerji yasası vergisinin üç katını bulduğunu görecektik. ..
Buradan bakınca o halde hangi enerji şekli daha çok teşvik edilmiştir?  Herhalde fotovoltaik değil….
9- Güneş enerjisi sistemleri çevre dostu değildir. Her bir panelin üretiminden panellerin ürettiğinden daha fazla enerji tüketilmektedir.
Elbette bir fotovoltaik tesisin üretiminde enerji tüketmemiz gerekmektedir. Gerçek durumda, her bir modülle bu  modülün üretiminde kullanılan enerjinin  10-15 katını üretirsiniz. Öyleyse şunu biliyoruz ki her bir modülün üretiminde tüketilen enerjiyi o modül 2 yil içerisinde üretmektedir.
Ayrıca  güneş panelleri ile karbon ayak iziniz  önemli ölçüde azalmaktadır.  Hem elektro sis olayı da oluşmamış olur. Dahası Avrupa kıtasındaki hemen hemen her üretici artık kullanılamaz hale gelmiş güneş panellerini geri alarak onları geri dönüşüme tabii tutmaktadır.
10. Almanyada güneş enerjisinin civcivli dönemi sona erdi.
Hayır kesinlikle öyle bir durum söz konusu değil. Birkaç yıl içerisinde her bir fotovoltaik tesisin elektrik depolama kabiliyeti teknik yönden o kadar gelişmiş olacak ki artık ekonomik olmayan her türlü engel ortadan kalkmış olacak. Bu sayede her bir güneş paneli işletmecisi / sahibinin rüyası gerçekleşmiş olacak: Şebekeden tamamen bağımsız olmak!


1 yorum:

Unknown dedi ki...

http://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/g%C3%BCne%C5%9F-panelleri-projesi-elektrik-entegrasyon-yard%C4%B1m.106870/