15 Mart 2017 Çarşamba

Fotovoltaik Sistemlerin Ana Şebeke Frekansına Bağlı Olarak Devreden Çıkarılmaları (50,2 Hz Problemi )

Elektrik şebekeleri duyarlılığı yüksek altyapılar arasındadır. Her an enerji talebi ve arzı dengede olmak zorundadır. Bu durumu takip etmenin en kolay yolu şebeke frekansını takip etmektir. Avrupa’da normal durumda şebeke frekansı 50 Hz dir. Frekans arttığında elektrik şebekesine güç girişinin arttığını ve böylece şebekedeki talebin arzdan daha düşük kaldığını anlayabiliriz. Çok ufak çaplı frekans dalgalanmaları olağandır ve bu durum şebekeyi gözetim altında tutan otoritece takip edilir. 

Eğer şebeke frekansı 50 hz değerinin çok üzerinde veya altında olursa bu durum ciddi bir sorun teşkil eder. Mesela frekans 50, 2 hz’a yükseldiğinde çok küçük çaplı üreticilerin çoğu (güneş enerjisi üreticileri )aynı anda devreden çıkartılır. Böylece bir anda çok büyük miktarda Gigawattlar mertebesinde bir güç kapasitesi devreden çıkartılır ve böylece bir saniyeden diğerine enerji arzı çok ciddi anlamda geriler. Gerçi acil durumlar düşünülerek yaklaşık 3 Gigawatt kadar bir Primer Kumanda Gücü her zaman ihtiyat olarak rezerv bırakılır ama bu güç hem miktar hem de işletmeye geçme süresi bakımından yeterli bir güç olmayacaktır.

Ana Elektrik Şebekesinin Frekansı 50,2 Hz olduğunda Başta Almanya ve Avrupa'da önce küçük Fotovoltaik Üreticilerden Başlanmaktadır. 

 Eğer 50,2 Hz eşik değerine ulaşılarak fotovoltaik işletmeler devreden aynı anda çıkarılırsa bu durum büyük çaplı bir elektrik kesintisine neden olabilecektir. Bu durum elbette ki çok küçük bir ihtimal dairesindedir ama Avrupa ve Almanya’da (diğer bir deyişle Avrupa Kıtası Ülkelerarası Senkron Çalışma Bölgesi’nde )yüksek bir enerji sürekliliğinin sağlanabilmesi için önlemlerin alınması gereklidir. Bu meyanda Almanya’da fotovoltaik elektrik üreticilerinin bu frekansa ulaşılması durumunda fotovoltaik sistem bağlantısını devreden çıkaracak bir donanım kullanmaları gerekmektedir. Buna göre 10 kW gücündeki panellerden başlanarak tüm üreticilere bu prensibe göre çalışacak bir donanımı sistemlerine eklemeleri isteniyor. 

Not: Bu donanım bilebildiğim kadarı ile son yönetmeliklerde düzenleme yoluna gidilerek adım adım devreden çıkarmalar yapan bir yazılımla güncellenerek olası bir sistem çökmesine karşı tedbir mahiyetinde yenilenmişti. Yani 50,2 Hz üzerindeki frekans kademeleri oluşturularak öncelikli olarak küçük güçler (10 kW ve üzerindeki güçlerden başlayarak ) devreden çıkarılıyor ve frekans artmaya devam ederse kademeyle orantılı olarak devreden daha büyük üreticiler çıkarılıyor )

Hiç yorum yok: